Eurocup nás môže posunúť k dosiahnutiu ďalších cieľov, zhodujú sa Jankovič a Mitrasinović

dec 1, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Tohtosezónne eurocupové účinkovanie sa pre Piešťanské Čajky skončilo v skupinovej fáze. V B-skupine skončil úradujúci majster Slovenska na 3. priečke, ktorá napokon nestačila na zopakovanie účasti v play off. Čo dala družstvu šestica zápasov, ako to môže posunúť hráčky a samotný klub, na to sme sa pýtali trénera Petra Jankoviča a z hráčskeho kolektívu Andželiku Mitrasinovič.

Ani prehra akýmkoľvek menším rozdielom proti Girone (45:73) by napokon na miestenku vo vyraďovacej fáze nebola postupujúca, ďalej išli totiž tímy, ktoré mali na konte aspoň jeden úspech proti niektorému z družstiev na prvom alebo druhom mieste. Čajky tak obsadili v 12-člennom pelotóne tímov na 3. miestach desiatu priečku. „Mrzí ma to, že to takto dopadlo, že sa nám nepodarilo postúpiť do play off. Keby to mám zhodnotiť v širšom smere, tak sme odohrali to, čo sme mali odohrať, ale chýbalo nám niečo navyše, aby sme to zvládli. Žiaľ, nevyšlo to. Verím, že nazbierané skúsenosti nám prinesú úžitok neskôr, ale teraz ešte prevláda sklamanie z nepostupu,“ prezradil na úvod tréner Peter Jankovič.

Jeho tímu sa podarilo zvládnuť obe konfrontácie s luxemburským Dudelange, doma trápiť Gironu a Gorzów, a v Poľsku živiť šancu na úspech v poslednej sekunde. „Myslím si, že táto súťaž je po Eurolige tou najlepšou. Malo by nás to posunúť a dodať nám extra energiu do splnenia našich cieľov v tejto sezóne. Eurocup som hrala druhýkrát, viem čo obnáša táto súťaž a mali sme možnosť konfrontovať sa s najlepšími vo svojich ligách. Sme dobrým tímom s dobrými hráčkami, v rámci tímu máme dobrú atmosféru, ale v niektorých veciach nám chýbalo šťastie. Kľúčový bol duel v Gorzówe,“ myslí si Andželika Mitrasinovič.

  • Facebook

Pre viaceré hráčky to bola prvá možnosť v ich kariérach, konfrontovať sa s úrovňou Eurocupu. Ako minulosť ukázala, stretnutia na takomto fóre sú prospešné. „Tieto zápasy dávajú veľa. Ako som už vravel v predchádzajúcom ročníku, aj teraz, nie je dôležité stále vyhrávať tituly, ale treba posúvať hráčky dopredu. Minimálne u Nataši Taušovej vidíme obrovský progres, ale platí to aj u ostatných hráčok. Verím, že skúsenosti z týchto ťažkých zápasov sa nám vrátia, pretože ich budeme potrebovať. Liga bude dlhá, ťažká,“ uviedol kouč Čajok.

Dobrou správou v tomto smere bol fakt, že do Eurocupu zasiahlo všetkých 14 hráčok na súpiske a 13 z nich sa podarilo aj bodovať. Čo dáva mladším na súpiske takáto možnosť? „Prístup a to, že videli, že môžu. Samozrejme, aj ony trochu inak pristupujú ku svojim povinnostiam. My musíme hrať s tým, čo máme a prikrývať sa takou perinou, akú máme. Som vďačný za aj za mladé dievčatá, hoci hrali len pár minút alebo sekúnd, ale zaslúžia si to svojou prácou na tréningoch. Verím, že ich to bude posúvať a raz nájdu tieto skúsenosti,“ odpovedal Jankovič.

  • Facebook

Samotný klub z kúpeľného mesta sa stáva v pohárovej Európe čoraz rešpektovanejší. Už minuloročná cesta zvýšila jeho kredit, podobne tomu bude aj teraz. Účasť v Eurocupe je rozhodujúca aj pri skladaní družstva. „Bez debaty, klubu to prospieva. Preto to chceme hrať, aby sme mali dobrú konfrontáciu a minimálne ide aj o prestíž. Ja som rád, že sa Piešťanské Čajky dostávajú na mapu. Ako malý klub, ktorý dokáže konkurovať. V Európe sa o nás rozpráva a každý už dáva trochu väčší pozor. Je to jeden z rozhodujúcich faktorov pri lákaní hráčok, pretože netreba si klamať, ale slovenská liga nemá nejaký cveng v Európe. Tým, že chceme hrať Eurocup, tak hráčky, ktoré si to chcú zahrať, tak sa na to skôr chytia,“ zamyslel sa Jankovič. Skúsený kouč zároveň dodal, že z účasti v medzinárodných projektoch môže profitovať aj reprezentácia Slovenska: „Asi áno, je to potrebné. Tým, že slovenských hráčok nie je veľmi veľa, preto musíme lákať na eurocupové zápasy a treba stále na to tlačiť, aby sa to hralo.“

Jedna kapitola sezóny 2023/2024 sa síce pre Piešťanské Čajky skončila, ale ďalšie štyri majú pred sebou. Už cez víkend môžu spečatiť postup do Final Four Alpsko-jadranského pohára, v januári majú pred sebou Federálny pohár, vo februári Slovenský pohár a najväčšou výzvou bude obhajoba titulu v Niké Extralige žien. „Držíme sa nášho plánu a cieľov – uspieť vo všetkých zostávajúcich súťažiach v sezóne. Nie sme družstvo, ktorému by sa pozdávali prehry v ťažkých eurocupových zápasoch, sme tím, ktorý ide do duelov s jednou myšlienkou – uspieť. Sme motivované dosiahnuť to, čo sme si stanovili. Chcela by som sa touto cestou poďakovať našim fanúšikom, ktorí sú stále s nami. Urobíme všetko, aby sme potešili a boli na nás hrdí,“ uzatvorila Mitrasinovič.

Foto: Lukáš Droppan