Záver kalendárneho roka v znamení šlágru o prvé miesto

dec 16, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Na záver kalendárneho roka 2023 je tu v Niké Extralige žien súboj o prvé miesto v tabuľke. Súperom Piešťanských Čajok bude v nedeľu 17. decembra o 18.00 h Slávia Banská Bystrica.

Repríza finále poslednej edície Slovenského pohára, Niké EXZ, respektíve konfrontácia dvoch zástupcov v tohtoročnom Eurocupe. Súboj „púm“ s Čajkami má mnoho prívlastkov, jedno je však isté, pre oba tímy je to jeden z kľúčových duelov za posledné obdobie. „Čaká nás určite ťažký zápas, nebude to nič jednoduché. Myslím si, že pôjde o vyvrcholenie tohto kalendárneho roka. Ja pevne verím, že diváci si prídu na svoje a zápas bude spĺňať kritériá, keďže ide o dva eurocupové tímy,“ uviedol tréner Piešťan Peter Jankovič.

Okrem statusu lídra našej najvyššej súťaže, sa tiež hrá o čo najlepšie nasadenie na januárový Federálny pohár (26. – 28. január) a do nadstavbovej časti Niké EXZ. V hre je tak viac ako obvykle, čo dodáva duelu oveľa väčší náboj a atraktivitu. „Ja verím, že budeme pripravení a tiež dievčatá si zoberú z toho, ro čobíme na tréningoch, čo najviac. Bude to o momentálnej forme jedného alebo druhého tímu. Myslím si, že sa všetci tešíme na tento zápas. Aj keď ide o klasický ligový duel, tak sú tu nejaké očakávania a určite to bude mať väčší náboj. Chceme byť pripravení najlepšie, ako byť môžeme a odvedieme najlepší výkon, ako sa bude dať. Urobíme všetko, aby sme po stretnutí mohli byť spokojní a išli pokojne na vianočné sviatky,“ vyjadril sa kormidelník Čajok.

Svoje prvé vzájomné ligové stretnutie odohrali tieto dva tímy v polovici októbra v Diplomat aréne, z úspechu sa po výsledku 71:60 radoval úradujúci majster Slovenska. Koučovi Piešťan vtedy nebola k dispozícii pre zranenie Ana Mandić a dres Čajok ešte neobliekala Bérengére Dinga-Mbomi. Prvýkrát v sezóne tiež zažije túto konfrontáciu Radka Stašová.

„Teším sa, že konečne v tomto súboji budem môcť družstvu pomôcť aj ja. Myslím si, že pôjde o kvalitný zápas. Obe družstvá sú v mierne odlišnom zložení a v inej fáze oproti prvému zápasu. Pripravujeme sa na tento duel tak, aby sme ho čo najlepšie zvládli a potvrdili v tabuľke prvé miesto,“ prezradila piešťanská rozohrávačka.

Slávia má za sebou vystúpenie v Eurocupe, v E-skupine neuhrala žiadne víťazstvo. O poznanie lepšie sa jej darí v Alpsko-jadranskom pohári, podobne ako Piešťany, aj aktuálny vicemajster Slovenska si už vybojovala postup do Final Four tejto súťaže. V Niké EXZ jej patrí druhá pozícia s bilanciou 9 výhier a 2 prehier. Počas uplynulého víkendu si dala v podstate dvojzápas, v oboch prípadoch nemala so súpermi problémy. CBK Košice zdolala 127:62 a v Šamoríne triumfovala po výsledku 107:43.

Ako bolo spomenuté, oproti októbrovej konfrontácii sa značne obmenil káder Banskej Bystrice. Pre zranenie je dlhodobo z hry Žofia Hruščáková, súčasťou družstva už nie je ani Sabína Šimonovičová. Späť vo farbách Slávie je Lindsey Pulliam a klub nedávno angažoval Bielorusku Kseniyu Malashku. Po absenciách je tiež späť Lucia Striešová a Vanda Kozáková.

  • Facebook

„Určite to má vplyv na ich hru, keďže stratili v podstate podkošové hráčky a viac musia hrať v menšej zostave, takže samozrejme, ich hra je tomu prispôsobená. My sa musíme prispôsobiť tomu, akým štýlom budú hrať a pokúsime sa to nejako prečítať, respektíve znemožniť, aby sme boli v zápase úspešní. Vieme, k akým zmenám prišlo, sú tam zaujímavé hráčky. Kvalita tam určite je,“ povedal Jankovič k zmenám v Banskej Bystrici.

Zápas Slávia Banská Bystrica – Piešťanské Čajky má na pláne úvodný rozskok v nedeľu 17. decembra o 18.00 h. Na stretnutie do športovej haly Dukla si môžete kúpiť vstupenku z pohodlia domova, ak máte záujem osobne povzbudiť Čajky. Pre všetkých ostatných bude k dispozícii štatistický prenos a video prenos.

Foto: Ladislav Duračka