Úspešná bodka na záver roka, v Banskej Bystrici sme zostali ligovým lídrom!

dec 17, 2023 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky sa postarali o úspešnú bodku za najlepším rokom v klubovej histórii. V ligovom šlágri triumfovali v Banskej Bystrici, zostali na čele tabuľky a výrazne sa priblížili k prvenstvu po základnej časti.

Na ťahák Niké EXZ nebola k dispozícii Mitrasinović, ktorú trápi zranenie kolena. Prvé minúty patrili Slávii, ktorá odskočila 6-bodovou šnúrou. Na piešťanskej strane bolo v tejto fáze viacero chýb, ale rýchlo sa herne stabilizovali a úsekom 10:2 získali vedenie na svoju stranu. Pomohla im k „disciplína“ súpera, no zároveň získali aj potrebnú istotu. Prvá štvrtina napokon priniesla vyrovnaný stav – 16:16. V druhej časti pokračovala podobne rozkúskovaná hra, Čajkám sa ale darilo budovať náskok tímovou hrou. Brabencová im síce robila starosti, ale neprichádzala žiadna panika. Keď sa domáce hráčky približovali, tak vždy prišla bodová odpoveď a výsledkom bolo priaznivé skóre po prvom polčase – 32:29.

Po prestávke bodovo potiahla Mandičová. Opäť sa síce Banská Bystrica neraz priblížila, ale v tomto prípade bol veľkou pomocou úsek 13:4, pretože sa náskok dostal do dvojcifernej hodnoty. Brabencová stále robila piešťanskej obrane problémy, ale Čajky si v správnych momentoch vedeli pomôcť. Presne ako na konci tretej štvrtiny, keď úspešnou trojkou s klaksónom upravovala Taušová na 58:50. Začiatok záverečnej 10-minútovky patril vicemajstrovi, keď zopár momentmi stiahol manko do prijateľnej roviny. Piešťany zareagovali oddychovým časom, po ktorom si prinavrátili náskok a hlavne herné sebavedomie. V koncovke sa ešte Slávia približovala, ale v správnych momentoch prichádzali bodové momenty, ktoré udržali priaznivý stav na strane úradujúceho šampióna.

Niké EXZ – 12. kolo

Slávia Banská Bystrica – Piešťanské Čajky 69:80 (16:16, 13:16, 21:26, 18:22)

Najviac bodov – Slávia: Brabencová 31, Martišková 17, Burová 9

Čajky: Jamesová 22, Herminjardová 13, Jurčenková a Stašová po 9, Taušová 5 (Mandičová 16, Dinga-Mbomiová 4, Moravčíková 2)

TH: 21/13 – 21/17, Fauly: 21 – 21, Trojky: 6 – 7, Rozhodovali: Tomašovič, Zubák, Karniš

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Čajok: “V prvom rade by som chcel pogratulovať obom tímom k výbornému zápasu. Myslím si, že toto stretnutie spĺňalo to, čo som si želal pred jeho začiatkom. Aby bolo vidieť kvalitu od dvoch eurocupových tímov. Dá sa povedať, že sa to naplnilo. Myslím si, že sme veľmi dobre a koncentrovane vstúpili do zápasu. Domácich sme udržali, aby nám na začiatku neušli a postupnou prácou sme si vybudovali mierny náskok, ktorý sme si stále dokázali udržať. Domáci stále doťahovali, ale trafili sme kôš, keď sme to najviac potrebovali. Teším sa z tohto víťazstva.”

Ana Mandičová, hráčka Čajok: “Bol to ťažký zápas. Tešíme sa, že sme vyhrali ako jeden tím. Dobre sme si posúvali loptu, dávali sme ľahké koše, hrali sme rýchlo. Sme na prvom mieste, to je pre nás dôležité. Teraz môžeme ísť domov, aby sme si trochu zaslúžene oddýchli. Gratulujem Banskej Bystrici k fair play zápasu, vidíme sa opäť v januári.”

Foto: Lukáš Droppan