Na čo sa tešia zahraničné Čajky počas sviatkov? Najmä na rodinu a tradičné jedlá

dec 27, 2023 | SPRAVY | 0 comments

V kádri Piešťanských Čajok je viacero zahraničných hráčok z rôznych krajín, preto sme v našej ankete zisťovali, ako zvyčajne trávia vianočné sviatky a čo im nesmie z tradičných vecí chýbať na stole.

‘KJ ‘ James (USA):

“Teším sa na prestávku a tiež to, že strávim čas s rodinou. Vianočné sviatky strávim s rodinou a priateľmi, pokúsim sa s nimi užiť si krátky čas, ktorý budeme spolu. Každý rok hráme na Vianoce vianočný zápas a nosíme vianočné pyžamá. Pre mňa jediná špeciálna vec, na ktorej mi záleží, sú makaróny so syrom.“

Bérengére Dinga-Mbomi (Francúzsko):

„Vianočné sviatky plánujem stráviť v Paríži so svojou rodinou. Som veľmi šťastná, že s nimi budem a užijem si s nimi každý moment počas sviatkov. Doma nemáme nejaké špeciálne tradície, ale už sa nemôžem dočkať špeciálnych jedál z rodnej krajiny mojej maminy – Toga. Konkrétne ide napríklad o akoumé – dusené hovädzie mäso s omáčkou z okra a polentou, a egoussi – tradičná polievka, ktorá sa pripravuje z melónových semienok, korenia, listovej zeleniny a mäsa.“

Andželika Mitrasinović (Severné Macedónsko): 

Pre pravoslávne veriacich začínajú Vianoce 6. januára, riadia sa juliánskym kalendárom. Štedrá večera pravoslávnych veriacich pozostáva z pôstnych jedál, ako sú kapustnica bez klobásy, fazuľa či pirohy. Na stole nechýbajú chlieb, med a cesnak. V nasledujúci deň, 7. januára, je v pravoslávnej cirkvi veľký sviatok Narodenia Isusa Christosa (Ježiša Krista).

Ana Mandić (Chorvátsko):

„Veľmi sa teším na vianočné sviatky, strávim ich s rodinou. Na Štedrý deň sa všetci stretneme pri stole, jeme tresku a ako dezert chorvátske šišky (fritule). Spoločne ideme do kostola, na stole nás čaká kura a na druhý deň v ráno si otvárame darčeky.“

Evita Herminjard (Švajčiarsko):

“Vianočné sviatky strávim so svojou celou rodinou v rodnom Švajčiarsku. Nemáme nejaké špeciálne tradície, ale každé Vianoce robíme vývar, ktorý sa volá Fondue Glareyarde. Ide o zmes hovädzieho mäsa, ktorá sa marinuje v korení pripomínajúcom sušené mäso. Varí sa vo vývare zo zeleniny, hovädzieho mäsa a vína.”