Úspešný začiatok nadstavby, Čajky s výhrou v Šamoríne

jan 20, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Nadstavbová časť Niké Extraligy žien odštartovala pre Piešťanské Čajky úspešne, výhrou v Šamoríne zvládli generálku na blížiaci sa Federálny pohár v domácom prostredí.

Domáci Šamorín sa v úvode nezľakol Čajok a preto dokázal držať vyrovnanú partiu. Postupne ale Piešťany preberali iniciatívu nad dianím na palubovke, hlavným hnacím motorom bola slovenská dvojica Taušová a Jurčenková. V podaní majstra prišla skvelá päťminútovka, ktorá skončila 19:2. Celkovo mal piešťanský kolektív nesmierne vysokú úspešnosť za 2 body, v podstate na čo siahol, to premenil a prvú štvrtinu vyhral 28:12. V druhej časti opadla najskôr útočná aktivita a efektivita. Piešťany si však bez väčších starostí udržiavali náskok a výrazný priestor mohli dostať aj hráčky z lavičky. Prvý polčas napokon skončil za priaznivého stavu 45:19.

Do druhého polčasu vstúpil tím trénera Petra Jankoviča koncentrovane, opieral sa o dobrú defenzívu, ku ktorej sa prirodzene pridal aj dobrý útok. V bodovo chudobnej tretej štvrtine si zvýšil náskok na rozdiel 31 bodov – 57:26. Posledné minúty boli opätovne priestorom pre mladšiu časť družstva, aby naberala ligové skúsenosti a minúty, keďže vedenie si už Čajky kontrolovali. Do nadstavbovej skupiny o 1. – 4. miesto vstúpili napokon výhrou 76:37 v Šamoríne.

Niké EXZ – 1. kolo skupiny o 1. – 4. miesto:

ŠBK Šamorín – Piešťanské Čajky 37:76 (12:28, 7:17, 7:12, 11:19)

Najviac bodov – Šamorín: Vargová 12, Lüttmerdingová 11, Marcová 4

Čajky: Jamesová 16, Taušová 14, Jurčenková a Stašová po 12, Herminjardová 11 (Moravčíková 4, Dinga-Mbomiová 3, Kraislová a Uhlíková po 2, Majerová a Vandlíková 0)

TH: 12/10 – 12/6, Fauly: 17 – 19, Trojky: 3 – 4, Rozhodovali: Uhrin, Stopka, Kubík

Povedali po zápase:

Ondrej Haviar, asistent trénera Čajok: „Aj napriek slabšiemu začiatku, sme tento zápas zvládli dobre v obrannej fáze. Boli sme po celý čas dostatočne agresívni, dodržiavali sme naše zásady a nedovolili súperovi veľa ľahkých bodov. V útoku sme sa ale trošku vytrápili, a to najmä v druhom polčase. Nepremenili sme niekoľko jasných pozícií a mali aj slabšie percento spoza trojkového oblúka.“

Evita Herminjardová, hráčka Čajok: „K zápasu sme pristúpili zodpovedne, chceli sme ho využiť ako prípravu na najbližší víkend. Snažili sme sa čo najlepšie brániť, posúvať si loptu, hrať rýchlo a dať do toho energiu. Dosiahli sme skvelé víťazstvo, vďaka ktorému sa udržiavame v dobrom rytme.“

Foto: Lukáš Droppan