Federálny pohár: Čajky začnú turnaj v piatok proti Hradcu Králové, víťazovi z roku 2022

jan 25, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Tretí ročník Federálneho pohára, respektíve Česko-slovenského pohára, je už doslova za rohom. Prvým súperom domácich Piešťanských Čajok bude v piatok 26. januára o 17.00 h minuloročný finalista a víťaz tohto turnaja z roku 2022, Sokol Hradec Králové. Prinášame vám bližší pohľad na štvrťfinálového rivala.

Zástupca českej najvyššej súťaže je historicky najúspešnejším tímom v tejto česko-slovenskej konfrontácii, pred dvoma rokmi práve v Piešťanoch zdvíhal nad hlavu víťaznú trofej a pred rokom mu v domácom prostredí vešali na krk striebro. „Federálny pohár je príjemným spestrením k ŽBL. V prvom rade sme radi, že sa nám podarilo postúpiť na finálový turnaj, kde budeme mať možnosť zmerať sily s najlepšími slovenskými tímami a naviac účastníkmi Eurocupu. Do Final 8 samozrejme nevstupujeme ako favoriti, ale určite sa ideme pobiť o čo najlepšie umiestnenie. Dúfam, že na turnaji predvedieme kvalitné výkony a potešíme verných fanúšikov,“ vyjadril sa tréner Sokola Peter Bálint pre klubovú webstránku.

Hradec Králové je jeden z dvoch tímov, ktorý sa v tomto ročníku nezúčastnil Eurocupu, čo ale neznižuje jeho kvalitu. Stále je momentálne 6. tímom Chance ŽBL, 4-násobným vicemajster Česka (2015, 2017, 2020, 2021), víťaz Českého pohára (2019) a finalista Stredoeurópskej (CEWL) ligy z roku 2019. „Hradec Králové má vo svojom tíme skúsené hráčky, dokonca aj reprezentantky Česka. Družstvo je hlavne zložené z českých basketbalistiek, majú iba jednu Ukrajinku. Je to mix mladých a skúsenejších hráčok. Kvalita tam je a nie nadarmo sú v strede tabuľky v českej lige, pretože vedia potrápiť aj silné tímy. Na začiatku kalendárneho roka dokonca dokázali vyhrať prvú štvrtinu na palubovke USK Praha. Rozhodne k tomu netreba pristupovať nejako laxne, respektíve to podceniť, pretože basketbal hrať vedia,“ uviedol na adresu štvrťfinálového súpera kormidelník Čajok Peter Jankovič.

  • Facebook

Sokolu nevyšla generálka na Federálny pohár, v utorkovom ligovom stretnutí prehrali so Slaviou Praha 71:85. Medzi hlavné opory tímu patria reprezentantky Česka Pamela Effangová, Julia Vydrová a Kateřina Zeithammerová. K tomuto triu sa pridáva ukrajinská reprezentantka Tetiana Havrylchyk. Pozor si ešte musí dávať defenzíva Piešťan na skúsenú Kristýnu Čuperkovú. „Snažia sa hrať veľmi rýchlo dopredu s protiútokom, na rozohrávke majú Zeithammerovú, ktorá veľmi umne a rýchlo ťahá loptu dopredu. Celoplošnou agresívnou obranou vytvárajú tlak na súpera. Je to taký nepríjemný basketbal, čiže musíme byť na to pripravení a verím, že to zvládneme,“ dodal Jankovič k Hradcu Králové.

Piešťany sú na víťaznej vlne, avšak trojdňový turnaj preverí ich schopnosti vo všetkých smeroch. Prvý štvrťfinálový deň je totiž sitom, ktoré v podstate u mnohých tímov rozhodne o tom, či budú podujatie hodnotiť ako úspešné alebo neúspešné. Pre Čajky to je jeden z vrcholov aktuálnej sezóny, no ani najnižšie nasadený český súper nebude jednoduchou prekážkou. „Kvalifikovať sa na Federálny pohár bol jeden z cieľov pre túto sezónu. Ďalším je upevniť si pozíciu najúspešnejšieho tímu v histórii Federálneho pohára, čo si uvedomujeme a do Piešťan ideme s obrovským nasadením a veľkou vôľou uspieť,“ povedala Pamela Effangová.

Úvodný štvrťfinálový deň štartuje už o 12.00 h, ďalšie dni sa bude hrať o celkové umiestnenie. K čo najlepšiemu umiestneniu Čajok bude potrebná aj vaša podpora!

Vstupné na Federálny pohár je nasledovné: 7€ – vstupenka na 1 zápas, 14€ – celodenná vstupenka na 4 zápasy. Vstupenky si tradične môžete zakúpiť priamo v pokladni Diplomat arény, ktorá sa otvára vždy hodinu pred prvým zápasom hracieho dňa.

Program Federálneho pohára 2024 – 26. – 28. januára – Diplomat aréna, Piešťany: 

Štvrťfinále – piatok 26. januára:

12.00 h: Žabiny Brno – ŠBK Šamorín

14.30 h: MBK Ružomberok – Levhartice Chomutov

17.00 h: Piešťanské Čajky – Sokol Hradec Králové

19.30 h: KP TANY Brno – Slávia Banská Bystrica

  • Facebook

Foto: Lukáš Droppan