V Piešťanoch dnes vypukne trojdňová oslava česko-slovenského basketbalu!

jan 25, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Tretí ročník Federálneho, resp. Česko-slovenského pohára žien, ktorého súčasťou sú štyri najlepšie ženské basketbalové tímy Slovenska a Česka, prinesie od piatka 26. januára do nedele 28. januára v piešťanskej Diplomat aréne bohatú porciu kvalitných zápasov. Prvenstvo z predošlého roka obhajujú Žabiny Brno, českú sériu úspechov ale chcú prekaziť slovenské tímy, na čele s domácimi Piešťanskými Čajkami.

V doterajšej histórii česko-slovenského zápolenia sa vždy radovali z víťaznej trofeje zástupcovia českej Chance ŽBL. Najvyššie nasadeným tímom z Česka sú Žabiny Brno, posledný víťaz tohto podujatia a zároveň obhajca Českého pohára. Na ceste za zopakovaním týchto úspechov narazia v prvom zápase turnaja na ŠBK Šamorín. „Na Federálny pohár sa moc tešíme, je to pre nás jeden z vrcholov a cieľov v tejto sezóne. Nečaká nás nič ľahkého, keďže odohráme tri zápasy za tri dni. Do Piešťan cestujeme v pozícii obhajcu, čo je všeobecne ešte o niečo náročnejšie. Verím, že náš tím má dostatočnú kvalitu, aby dokázal celý turnaj vyhrať,“ vyjadril sa pre oficiálnu klubovú webstránku asistent trénera Žabín Michal Martišek.

Okrem nich si na najcennejšiu medailu verí aj ďalší brnenský celok – KP Tany. „Som určite rada, že sa to takto hrá. Je to zaujímavejšie sa stretnúť aj s inými tímami, ako len z českej ligy a porovnať sily,“ uviedla rozohrávačka Karolína Šotolová. V pravdepodobne najzaujímavejšom štvrťfinálovom zápase narazia v piatok na aktuálneho vicemajstra Slovenska, Sláviu Banská Bystrica. „Každá takáto konfrontácia navyše, po konci všetkých tímov v Eurocupe, je dobrá. Možno je to náročnejšie v tom, že to je turnaj, kde sa musia odohrať tie tri zápasy za tri dni. Od prvého sa bude odvíjať všetko, takže aj po mentálnej stránke je to ťažšie, ale vďakabohu aj za iné zápasy ako v slovenskej lige,“ zamyslela sa hlavná trénerka Zuzana Žirková.

V rámci úvodného hracieho dňa narazia na seba tiež ďalší dvaja účastníci Európskeho pohára (Eurocup) z tohto ročníka, MBK Ružomberok a Levhartice Chomutov. Celkovo sa na Federálnom pohári predstaví až 6 tímov, ktoré si zahrali túto súťaž v sezóne 2023/2024. „Teším sa, je to nový koncept. Bude zaujímavé sledovať, ako sú slovenské a české tímy navzájom konkurencieschopné,“ prezradila krídelníčka Levhartic Anna Rylichová pre oficiálny web českej najvyššej súťaže.

Domáci organizátor Piešťanské Čajky vždy skončil v doterajšej histórii Federálneho pohára s medailou a podobné ciele má aj pred svojimi priaznivcami. „Je to super, že môžeme odohrať takýto turnaj práve v Diplomat aréne. Dúfam, že si cestu do haly nájde čo najviac fanúšikov. Ich skvelú podporu, ktorú nám dávajú každý zápas, budeme určite potrebovať. Vzhľadom na kvalitu českej ligy, nás určite nečaká ľahký zápas ani so štvrtým nasadeným českým tímom. Hrajú rýchlo a agresívne, majú dobrých strelcov, určite to bude dobrý zápas,“ myslí si rozohrávačka Piešťan Radka Stašová. Aby si zahral klub z kúpeľného mesta opäť o cenné kovy, tak musí prejsť cez minuloročného finalistu a víťaza z roku 2022, Sokol Hradec Králové. „Do Final 8 samozrejme nevstupujeme ako favoriti, ale určite sa ideme pobiť o čo najlepšie umiestnenie. Dúfam, že na turnaji predvedieme kvalitné výkony a potešíme verných fanúšikov,“ vyjadril sa tréner českého tímu Peter Bálint.

Podobne ako vo všetkých doterajších ročníkoch Federálneho pohára, tak ani v tejto edícii sa neprihlásila do súťaže ZVZZ USK Praha. Štvrťfinále sa hrá podľa nasadenia na podujatie, následne sa ďalšie dni bude hrať o celkové umiestnenie.

Vstupné na Federálny pohár je nasledovné: 7€ – vstupenka na 1 zápas, 14€ – celodenná vstupenka na 4 zápasy. Na Federálny pohár tiež platia sezónne permanentky Piešťanských Čajok. Vstupenky si tradične môžete zakúpiť priamo v pokladni Diplomat arény, ktorá sa otvára vždy hodinu pred prvým zápasom hracieho dňa.

Zo všetkých stretnutí budú štatistické prenosy a samozrejmosťou budú aj video prenosy, o ktoré sa postará služba tvcom.cz.

Program Federálneho pohára 2024 – 26. – 28. januára – Diplomat aréna, Piešťany: 

Štvrťfinále – piatok 26. januára:

12.00 h: Žabiny Brno – ŠBK Šamorín

14.30 h: MBK Ružomberok – Levhartice Chomutov

17.00 h: Piešťanské Čajky – Sokol Hradec Králové

19.30 h: KP TANY Brno – Slávia Banská Bystrica

Semifinále, o 5. – 8. miesto  – sobota 27. januára:

12.00 h: zdolaný MBK Ružomberok/Levhartice Chomutov – zdolaný Žabiny Brno/ŠBK Šamorín

14.30 h: zdolaný KP TANY Brno/Slávia Banská Bystrica – zdolaný Piešťanské Čajky/Sokol Hradec Králové

17.00 h: víťaz Piešťanské Čajky/Sokol Hradec Králové – víťaz KP TANY Brno/Slávia Banská Bystrica

19.30 h: víťaz Žabiny Brno/ŠBK Šamorín – víťaz MBK Ružomberok/Levhartice Chomutov

Zápasy o umiestnenie, finále – nedeľa 28. januára:

11.00 h: o 7. miesto

13.30 h: o 5. miesto

16.00 h: o 3. miesto

18.30 h: finále

  • Facebook

Foto: Lukáš Droppan