Federálny pohár: Starí známi rivali Čajky a Banská Bystrica sa pobijú o miesto vo finále

jan 27, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Tretí ročník Federálneho pohára má za sebou štvrťfinálový deň, po ktorom je jasné, že v Diplomat aréne to vyvrcholí česko-slovenským finále. Kto však v ňom bude, o tom sa na našej strane rozhodne o 17.00 h. O šancu zabojovať o víťaznú trofej si to rozdajú starí známi rivali, Piešťanské Čajky a Slávia Banská Bystrica.

Domáce basketbalistky zvládli prvý krok, výhra 67:50 nad Sokolom Hradec Králové znamenala, že aj tretí rok po sebe dostanú šancu zahrať si medaily. Náročné trojdňové zápolenie býva aj o tom, komu sa podarí najlepšie pošetriť sily a rozdeliť minutáž. „Som spokojný s rozložením síl, aj keď tretia štvrtina nebola taká, ako by sme chceli. Myslím si, že v prvom polčase sme to zvládli veľmi dobre,“ hovoril po piatku tréner Piešťan Peter Jankovič.

Cestu do Diplomat arény si nachádzalo postupne čoraz viac fanúšikov, k videniu boli atraktívne česko-slovenské súboje. Duel Čajok so Sokolom priniesol v tomto smere výbornú atmosféru, o ktorú sa postarali aj fanúšikovia súpera. „Tešíme sa, že sme zvládli prvý krok. Je tu výborná atmosféra, veľa to urobilo. Ďakujem našim fanúšikom, že nás prišli podporiť,“ chválila piešťanské publikum Nataša Taušová.

Piatok je už uzatvorenou kapitolou, je tu nový deň a nový súper. V tomto prípade dôverne známy, s „pumami“ je to momentálne najatraktívnejšia rivalita, ktorú Niké Extraliga žien a slovenský ženský basketbal ponúka. „Oba tímy sa poznáme. Vieme, aké je ich domáce prostredie. Myslím si, že bude plná hala, to znamená, že zápas bude fantastický pre diváka, nech skončí akokoľvek,“ uviedla trénerka Slávie Zuzana Žirková.

Banská Bystrica si prvýkrát v histórii na tomto podujatí zahrá o cenné kovy, plus navyše je tu motivácia konečne zdolať Piešťany. „Bude to náročný duel, ako je tomu vždy. Dúfam, že sa nám podarí proti Piešťanom uspieť. Musíme sa zamerať na tímovú obranu a hrať kolektívne v útoku,“ povedala hráčka Banskej Bystrice Lindsey Pulliam.

Čajky sú ale odhodlané pokračovať v úspešnom ťažení a výhrach proti tomuto rivalovi. Hnať ich môže vidina toho, že by si na Federálnom pohári premiérovo zahrali finále a k tomu pred svojimi priaznivcami. Tieto všetky vymenované faktory sľubujú skvelú basketbalovú bitku. „Bude proti nám ťažký súper, ktorý má kvalitu. Sláviu dobre poznáme. My si oddýchneme a pripravíme sa na zápas,“ prezradil na záver Jankovič.

Vstupné na Federálny pohár je nasledovné: 7€ – vstupenka na 1 zápas, 14€ – celodenná vstupenka na 4 zápasy. Vstupenky si tradične môžete zakúpiť priamo v pokladni Diplomat arény, ktorá sa otvára vždy hodinu pred prvým zápasom hracieho dňa.

Program Federálneho pohára 2024 – sobota 27. januára – Diplomat aréna, Piešťany:

o 5. – 8. miesto:

12.00 h: MBK Ružomberok – ŠBK Šamorín

14.30 h: KP TANY Brno – Sokol Hradec Králové

semifinále

17.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica

19.30 h: Žabiny Brno – Levhartice Chomutov

Foto: Lukáš Droppan

  • Facebook

Foto: Lukáš Droppan