Finále bude oslavou česko-slovenského basketbalu! Získajú Federálny pohár Čajky alebo Žabiny?

jan 28, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Tretí ročník Federálneho pohára má pred sebou záverečný deň, ktorý vyvrcholí veľkým finále. Česko-slovenská konfrontácia proti sebe postaví dva najlepšie tímy, obhajcu trofeje Žabiny Brno a domáce Piešťanské Čajky. Boj o trofej a zlato začína o 18.30 h.

Federálny pohár vyvrcholí tým spôsobom, aký si zástupcovia oboch federácií a diváci priali. Finálová bitka bude česko-slovenským súbojom, do ktorého nastúpia najvyššie nasadené tímy na toto podujatie. „Je pekné, že si o Federálny pohár zahrajú zástupcovia oboch krajín. Dúfam, že to priláka mnoho divákov. Ja sa veľmi teším na zápas so Žabinami. Vždy sú to iné duely, keď sa postavíme tímom mimo slovenskej ligy, z iných krajín a súťaží,“ uviedla pred zápasom pivotka Piešťan Alica Moravčíková.

Žabiny majú možnosť stať sa historicky prvým tímom na tomto podujatí, ktorému sa podarí obhájiť prvenstvo. V doterajších dvoch ročníkoch Federálneho pohára sa z prvenstva vždy radoval z triumfu zástupca českej najvyššej súťaže. „Tešíme sa na skvelú atmosféru, ktorá v Piešťanoch bude. Pred takouto kulisou bude radosť užiť si finále a tešíme sa na zápas, pre ktorý sme sem prišli. S Piešťanmi sú to vždy veľké súboje, je to tiež účastník Eurocupu, ktorý sa nám bude chcieť vrátiť prehru z predchádzajúceho roka. Tímy a tréneri sa dosť dobre poznajú, ale poďme sa prekvapiť. Myslím si, že to bude pre česko-slovenský ženský basketbal oslava basketbalu,“ povedal kouč Brna Viktor Pruša.

Čajky zvládli slovenskú semifinálovú bitku, už tradičného rivala a vyzývateľa v bojoch o najvyššie méty, Sláviu Banská Bystrica, zdolali pred zaplnenou Diplomat arénou 73:60. Vo výbornej kulise sa tak klubu z kúpeľného mesta podarilo na Federálnom pohári prvýkrát postúpiť do finále. „Ďakujem každému, kto prišiel na zápas. Spolu sme si mohli zápas užiť a divákov bolo opäť cítiť, keď sme najviac potrebovali, tak vtedy nás potlačili. Veľmi si vážim, že nás v poslednej minúte vyprevadili potleskom. Splnili sme predsezónny cieľ, ktorý sme si v rámci Federálneho pohára stanovili. To sme splnili. Žabiny sú asi najväčším favoritom na prvenstvo, ale zadarmo im to určite nedáme. Budeme bojovať,“ hovorí odhodlane tréner Piešťan Peter Jankovič.

  • Facebook

Pred rokom sa tieto tímy stretli v semifinále, vtedy sa po výhre 68:54 radovali z postupu Žabiny. Teraz už pôjde o víťaznú trofej, čo bude určite pre oba kluby extra motivácia. „Piešťany hrajú zatiaľ super, dvakrát vyhrali vysokým bodovým rozdielom. Pred domácim publikom sa im hrá oveľa lepšie, to je určite ich výhoda. My a Piešťany sme išli na toto podujatie z prvého miesta. Som rada, že to dopadlo podľa papierových predpokladov. Ideme sa pobiť a užiť si finále, ktoré sme sem prišli vyhrať,“ vyhlásila ex-hráčka Piešťan Nikola Dudášová.

Finále Federálneho pohára prinesie duel dvoch úspešných klubov. Žabiny sú 14-násobným majstrom Česka, už 20-násobným víťazom Českého pohára, víťaz Euroligy a EWBL, a historicky jeden z najúspešnejších klubov Česka v ére samostatnosti. „My sme mohli trochu proti Šamorínu pošetriť sily. Proti Chomutovu už prišli nejaké zranenia, takže dúfam, že na finále budú všetci k dispozícii. Bude to konfrontácia organizovaného basketbalu, z pohľadu postupného útoku na strane Piešťan a nášho vysokého tempa hry. Ten tím, ktorý sa bude snažiť plniť svoju identitu, tak ten vyhrá,“ myslí si Pruša.

Vstupné na Federálny pohár je nasledovné: 7€ – vstupenka na 1 zápas, 14€ – celodenná vstupenka na 4 zápasy. Vstupenky si tradične môžete zakúpiť priamo v pokladni Diplomat arény, ktorá sa otvára vždy hodinu pred prvým zápasom hracieho dňa.

Program Federálneho pohára 2024 – nedeľa 28. januára – Diplomat aréna, Piešťany:

o 7. miesto:

11.00 h: KP TANY Brno – ŠBK Šamorín

o 5. miesto

13.30 h: MBK Ružomberok – Sokol Hradec Králové

o 3. miesto

16.00 h: Levhartice Chomutov – Slávia Banská Bystrica

finále

18.30 h: Piešťanské Čajky – Žabiny Brno

Foto: Ladislav Duračka

  • Facebook

Foto: Lukáš Droppan