Fanúšikovia sú všetko, druhé miesto je veľký úspech, hovorí Jankovič po Federálnom pohári

jan 29, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Postaviť na pomyselný česko-slovenský vrchol sa Piešťanom nepodarilo, ale aj po finálovej prehre so Žabinami sa dočkali potlesku od zaplnenej Diplomat arény. Druhým miestom na Federálnom pohári si stanovili nové maximum v tejto súťaži a so skúsenosťami z troch dní, dúfajú v úspešné ťaženie v ďalšom priebehu sezóny.

Čajky sa z účastníkov Niké Extraligy žien umiestnili najvyššie a ani v tomto roku nezostali mimo pódiového umiestnenia. Tretí ročník Federálny pohár priniesol doteraz najlepšiu koncentráciu kvality na jednom mieste, Diplomat aréna mala možnosť vidieť 6 účastníkov aktuálneho ročníka Eurocupu, z toho dvaja sa dostali cez skupinovú fázu. Domáce basketbalistky napokon vo finále prehrali s obhajcom prvenstva, Žabinami Brno 64:85.

„Jednoznačne môže takýto zápas posunúť družstvo. Minimálne už len to, že konfrontácia s českým tímom je pre nás plusom. Celý turnaj hodnotím veľmi pozitívne. Ja som veľmi rád, že hlavne mladé dievčatá, či Nataša Taušová, Terézia Kraislová, Tereza Vandlíková, dostali minutáž a naplnili to, čo sme od nich chceli. To je veľké plus a ja verím, že to zúročíme v ďalších zápasoch,“ vravel bezprostredne po finále tréner Piešťan Peter Jankovič.

  • Facebook

Mierne sklamanie z neúspešného finálového duelu sa podarilo hodiť rýchlo za hlavu, vzhľadom na reakciu domácich fanúšikov a tiež toho, cez koho dokázal piešťanský tím na Federálnom pohári prejsť. Vo štvrťfinále bez väčších starostí zdolal minuloročného finalistu a prvého víťaza tejto súťaže, Sokol Hradec Králové. Semifinálová bitka s už tradičným rivalom, Sláviou Banská Bystrica, bola tiež jasnou záležitosťou lídra Niké EXZ.

„Určite sme radi za to, že sa nám zápas s Bystricou podaril odohrať tak, ako sa podaril. Čaká nás s nimi ešte niekoľko zápasov a chceli sme im ukázať, že zatiaľ s nami ešte nemôžu vyhrať. Myslím si, že môžeme byť spokojné, aj keď by sme mohli byť ešte spokojnejšie (úsmev). Odohrali sme tri dobré zápasy, hlavne prvé dva boli veľmi kvalitné. V obrane sme podali veľmi dobré výkony,“ uviedla Radka Stašová.

  • Facebook

K videniu bolo množstvo zaujímavých a atraktívnych duelov, o to väčšia spokojnosť môže byť s tým, aké kluby nechali Čajky za sebou v konečnom podarí. „Neberiem to ako neúspech, ale ako veľký úspech. My sme splnili cieľ, ktorý sme mali. Určite sme sa chceli pobiť o víťazstvo, urobili sme všetko, aj keď to nevyšlo. Myslím si, že sme ukázali pekný basketbal a veľmi dobré veci. Zoberme si, na turnaji bol 6 eurocupových tímov, takže asi nie je hanba skončiť na druhej pozícii. Som veľmi hrdý na tento tím, čo dokázal počas troch dní,“ vyhlásil Jankovič.

Počas troch dní si cestu do Diplomat arény našlo množstvo fanúšikov, najmä semifinálové zápasy a duely o tretie, respektíve prvé miesto, sa hrali vo vynikajúcej atmosfére. „Fanúšikovia sú všetko. Každý zápas to robia, veľmi si to vážim, že v dnešnej ťažkej dobe prídu v hojnom počte. Nielen v nedeľu, ale počas celého víkendu sa striedalo mnoho ľudí a atmosféra bola výborná. Ďakujem divákom, ktorí prišli spoza hraníc a vytvorili skutočne výbornú kulisu. Toto je oslava basketbalu, preto to robíme, aby sa diváci bavili. Som rád, že môžem byť súčasťou toho, že ich vieme zabávať,“ vyjadril sa kouč Čajok.

  • Facebook

Veľké slová chvály odzneli aj od trénera Brna, Viktora Prušu: „To, čo bolo v Piešťanoch, tak to bolo skvelé. Atmosféra bola krásna, my sme sa na to tešili. Bol to krásny večer, v super atmosfére. Finále malo grády a energiu. Vidieť fanúšikov Čajok, že aj po prehre skandujú a aplaudujú hráčkam, to je skoro až nevídané. Skvelá a pekná kulisa.“

Tretí ročník Federálneho pohára tak len podčiarkol, že tímy a diváci majú záujem o česko-slovenskú konfrontáciu. Opäť sa tak otvára diskusia, či by sa nemohla v nejakej forme obnoviť spoločná súťaž. „Myslím si, že už je trochu monotónne hrať len zápasy v rámci českej alebo slovenskej ligy. Je vidieť, že každá konfrontácia na tomto leveli mala svoj náboj a kvalitu. Verím, že Federálny pohár bude pokračovať. Niekoľko rokov dozadu som to už hovoril, že by som uvítal česko-slovenskú ligu. Vždy som za ňu bol. Žiaľ, niekde sa to vždy zastaví a nerieši sa to. Myslím si, že je to veľká škoda, pretože by to prospelo obom stranám,“ zamyslel sa na záver kouč Žabín.

Foto: Lukáš Droppan