Čajky sa naladili na Slovenský pohár úspechom proti Ružomberku

feb 11, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky zvládli dohrávku druhého kola skupiny o 1. – 4. miesto Niké Extraligy žien, domácim úspechom nad MBK Ružomberkom sa naladili na Slovenský pohár, na ktorom ich budúci týždeň práve v Ružomberku čaká obhajoba víťaznej trofeje.

Dobrou správou pred úvodným rozskokom bolo, že po dlhšej absencii sa už rozcvičovala s tímom Andželika Mitrasinovičová. Piešťany vstúpili do zápasu správnym prístupom, z dobrej defenzívy získavali v rýchlych protiútokoch body a veľmi rýchlo viedli 6:0. Hostia sa tiež dostali k slovu, snažili sa držať krok, ale bodová produkcia hovorila v prospech Čajok, čo sa ukázalo aj na skóre po prvej štvrtine – 20:12. „Ruža“ hrýzla aj v ďalších minútach, Piešťany totiž v druhej časti striedali lepšie a horšie fázy, čo malo za dôsledok to, že sa úplne nevedeli odtrhnúť od svojho ligového rivala. Na prestávku sa išlo za stavu 36:26.

Čo sa podarilo získať v závere prvého polčasu, o to domáci tím prišiel hneď na začiatku druhého polčasu. Ružomberok zaznamenal 10-bodovú šnúru a razom bola z toho vyrovnaná partia – 36:36. Pre Čajky to bol potrebný budíček, po ktorom odpovedali úsekom 10:2 a hneď dodali väčší pokoj svojej hre. Súper však už mal sebavedomie, veril si, že by mohol ukončiť víťaznú sériu majstra. Kľúčové ale bolo, že ani raz sa nedostal do vedenia. Piešťanské hráčky zvládli záver tretej 10-minútovky, Herminjardová „and-one“ akciou upravovala na 51:44. Rozhodujúci bol nástup do poslednej štvrtiny, 9-bodovú šnúru korunovala ďalekonosnou trojkou Jamesová. Vedenie Čajok bolo opäť po dlhšom čase dvojciferné a s týmto skóre už dokázali doviesť duel do úspešného konca. Víťazná séria Piešťan tak pokračuje, zostávajú aj na čele Niké EXZ a úspešne sa naladili na budúcotýždňovú obhajobu Slovenského pohára.

Niké EXZ – 2. kolo o 1. – 4. miesto:

Piešťanské Čajky – MBK Ružomberok 64:53 (20:12, 16:14, 15:18, 13:9)

Čajky: Jamesová 14, Jurčenková 13, Herminjardová 11, Stašová 8, Taušová 2 (Kraislová a Mandičová po 6, Moravčíková a Vandlíková po 2)

Najviac bodov – Ružomberok: Jackovecová 16, Buknová 11, Štefančová 9

TH: 14/11 – 18/15, Fauly: 20 – 20, Trojky: 5 – 4, Rozhodovali: Margala, Sirocký, Kubík

Povedal po zápase:

Peter Jankovič, tréner Čajok: “Môžeme byť spokojní len s víťazstvom, nie s predvedenou hrou. Myslím, že Ružomberok odviedol veľmi dobrú robotu. Nechcem povedať, že by sme zápas podcenili, ale nesadol nám nejako útočne. Dajme tomu ešte v obrane to bolo okej, nebolo to také zlé. Môžeme byť však radi, že Ružomberok nepremenil tutovky spod koša, pretože nám to pomohlo. Beriem to tak, že sme utrpeli víťazstvo.”

Evita Herminjardová, hráčka Čajok: Ťažký zápas. Ružomberok hral po celý čas agresívne, umožnili sme im priveľa útočných doskokov a druhých šancí. Najťažší bol vstup do druhého polčasu, ale zabojovali sme a po celý čas viedli.”

Foto: Ladislav Duračka