Slovenský pohár sa obhájiť nepodarilo, Čajky prehrali po predĺžení s Banskou Bystricou

feb 18, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Basketbalistky Slávie Banská Bystrica sa stali víťazom Final Six turnaja Slovenského pohára v Ružomberku, v repríze minuloročného finále zdolali obhajcu trofeje Piešťanské Čajky 73:70 po predĺžení. Pre „pumy“ je to historicky prvé víťazstvo v tejto súťaži.

Prvú štvrtinu finále Slovenského pohára si v úvodných minútach podmanila pivotka Piešťan Anna Jurčenková, na palubovke bola pri všetkom podstatnom a hlavne pri 7-bodovom nástupe do súboja o víťaznú trofej. Banská Bystrica nezachytila štart, len s ťažkosťami sa presadzovala do koncentrovanej defenzívy súpera a až za stavu 2:10 sa dostala k slovu, najmä streľbou z diaľky. Čajky si však kontrolovali dianie, tímovejšou hrou mali odpoveď na hru „púm“ a prvú štvrtinu vyhrali 19:12. Druhá 10-minútovka vyzerala diametrálne inak, hráčky z kúpeľného mesta sa strelecky trápili a Bystričanky sa 10-bodovou šnúrou dostali prvýkrát v zápase do vedenia. Bojovnosť sa nedala uprieť, pre Piešťany bol nepriaznivý stav budíčkom, po ktorom sa vrátili ku svojej hre. Dobrá koncovka najmä v podaní Mitrasinovičovej im priniesla polčasové vedenie 36:30.

Jurčenková opäť naštartovala svoj tím po prestávke, výsledkom bolo prvé dvojciferné vedenie v zápase pre Piešťany. Banská Bystrica sa tak zase raz pracne musela nadrieť, aby si prinavrátila šance na potenciálny finálový úspech. Pred záverečnou časťou viedol obhajca Slovenského pohára 54:47. Čajky si v úvode štvrtej štvrtiny opätovne vypracovali komfortnejšie vedenie, ale „pumy“ stále hrýzli a živili šancu na obrat. Martiškovej sa necelé tri minúty pred koncom podarilo stiahnuť na rozdiel útoku (57:60), o všetkom sa tak rozhodovalo v samotnom závere. Holíková po trestnom hode vyrovnala 25 sekúnd pred koncom 62:62, Čajky svoj posledný útok nepremenili a Martišková bola takmer hrdinkou, ale finálový duel napokon dospel do predĺženia. V nadstavenom čase podľa očakávania rozhodovala každá sekvencia, lepšie začali Bystričanky na čele s Mujovičovou. Na piešťanskej strane bola ale Jamesová, ktorá otočila nepriaznivý vývoj predĺženia. Lotéria trestných hodov a nepremenených šancí viac priala „pumám“, ktoré zvládli lepšie koncovku.

Final Six Slovenského pohára – finále:

Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica 70:73 pp (19:12, 17:18, 18:17, 8:15, 8:11)

Piešťany: Jurčenková 16, Jamesová 15, Stašová 7, Herminjardová 6, Taušová 3 (Mitrasinovičová 18, Mandičová 3, Moravčíková 2, Vandlíková 0)

Banská Bystrica: Mujovičová 19, Malašková a Pulliamová po 9, Martišková 7, Burová 6 (Brabencová 12, Holíková 7, Striešová 5)

TH: 30/23 – 25/19, Fauly: 25 – 26, Trojky: 7 – 6, Rozhodovali: Karniš, Fanfara, Cibulka, 180 divákov

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „V prvom rade, obrovská gratulácia Banskej Bystrici. Myslím si, že si to viac zaslúžili, pretože určite chceli viac ako my. Možno zo začiatku to tak nevyzeralo, mali sme dobrý vstup a držali sme si nejaký bodový odstup aj v druhom polčase. V poslednej štvrtine sme sa nejako zasekli a už bol problém, prestali sme veriť, že by sme to mohli dotiahnuť do víťazného konca. Predĺženie bolo hop alebo trop, ako som povedal na začiatku, chceli viac ako my. To bol asi hlavný dôvod, prečo zápas skončil tak, ako skončil.“

Zuzana Žirková, trénerka Banskej Bystrice: „Som veľmi šťastná, že sme sa nevzdali, aj keď sme zase prehrávali o 10 bodov a mali sme zlý začiatok do tretej štvrtiny. Myslím si, že v danom momente to bolo pre nás dôležité, že sme sa vrátili späť. Každá jedna hráčka, ktorá bola na palubovke, tak odviedla maximum a ono to konečne vyšlo.“

 

Konečné poradie Final Six Slovenského pohára žien 2023/2024:

  1. Slávia Banská Bystrica
  2. Piešťanské Čajky
  3. MBK Ružomberok
  4. ŠBK Šamorín
  5. Young Angels Košice
  6. CBK Košice

Foto: Lukáš Droppan