V lige prišli Čajky o víťaznú sériu

feb 28, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky prišli v Niké Extralige žien o víťaznú sériu, na palubovke Slávie Banská Bystrica zaznamenali prvú prehru v skupine o prvé až štvrté miesto.

Piešťany nastúpili proti Banskej Bystrici už na piaty vzájomný zápas v sezóne, prvýkrát od finále Slovenského pohára. Úvodné minúty to bol v podaní oboch tímov najmä festival zahodených šancí, ale hralo sa vo vysokom tempe. Družstvá si vymieňali bodové šnúry, čiže často prichádzalo k zmenám vedenia. Na piešťanskej strane sa rozohrávala Jamesová, domáci tím sa spoliehal na vysokú úspešnosť za tri body. Čajkám nakoniec úplne nevyšiel záver prvej štvrtiny, chvíľkové diery v defenzíve priniesli nepriaznivý stav 14:18. Druhá 10-minútovka priniesla oveľa útočnejšiu hru, väčšinu času to vyzeralo tak, že keď dala kôš Slávia, tak okamžite odpovedali Piešťany, preto sa držal rozdiel na dosah jedného útoku. Rozhodovali tak individuálne schopnosti hráčok a kto urobí menej chýb. Čajky ich urobili o čosi viac, súpera tak pustili do výraznejšieho trháku, ktorý sa odzrkadlil na polčasovom skóre – 36:44.

Polčasová prestávka nepriniesla želaný efekt, do tretej štvrtiny vstúpili Piešťany 0:10 a razom bolo manko dvojciferné. Rozbehnutý rival sa len ťažko zastavoval, rozdiel narástol až do 20-bodovej hodnoty. K náznakom zlepšenia na piešťanskej strane prišlo, keď sa k útoku pridali defenzívne stopky Slávie. To však dlho nevydržalo, vidina víťazstva sa tak rozplývala. Pred poslednou štvrtinou prehrávali Piešťany 50:67. Záver stretnutia už nejaký vzruch z pohľadu drámy nepriniesol, Čajkám sa nepodarilo odpovedať na sebavedomú hru domáceho družstva.

Niké EXZ – 3. kolo o 1. – 4. miesto:

Slávia Banská Bystrica – Piešťanské Čajky 86:58 (18:14, 26:22, 23:14, 19:8)

Najviac bodov – Slávia: Pulliamová 21, Brabencová 18, Malašková 15

Čajky: Jamesová 20, Herminjardová 7, Stašová 5, Jurčenková 4, Taušová 2 (Mitrasinovičová 8, Moravčíková 7, Mandičová 5, Vandlíková 0)

TH: 23/17 – 17/9, Fauly: 18 – 23, Trojky: 11 – 7, Rozhodovali: Kúkelčík, Bara, Gacík

Povedal po zápase:

Peter Jankovič, tréner Čajok: “Myslím si, že prvý polčas ešte ako-tak, aj keď sme už horeli v obrane. Druhý polčas ale absolútne nezvládnutý, domácim sme dovolili hrať to, čo chceli. Dostali sme vysokú školu efektivity, strieľali s vysokou percentuálnou úspešnosťou. Tak, ako sme ich naštartovali, to len potom doklepli do konca. Hrali v pohode celý zápas, momentálne sú vo veľmi dobrej forme. Ťažko sa mi hľadajú slová po prehre o takmer 30 bodov. Nechcem povedať, že nečakanej, ale toto je už moc aj na mňa. Treba s tým niečo robiť.”

Foto: Lukáš Droppan