Triumf v Ružomberku zabezpečil Čajkám istotu prvého miesta v nadstavbe

mar 13, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky zvládli po Final Four Alpsko-jadranského pohára dôležitý ligový duel, triumfom na palubovke MBK Ružomberok si zabezpečili istotu prvého miesta v nadstavbovej časti o 1. – 4. miesto Niké Extraligy žien.

Prvé body zaznamenala síce „Ruža“, ale Piešťany na to zareagovali 11-bodovou šnúrou, v ktorej ťažili z podkošovej prevahy. Domáce basketbalistky sa nenechali týmto nástupom zaskočiť a veľmi rýchlo sa vrátili do stretnutia, keď najväčšie problémy robila defenzíve Čajok dvojica Jackovecová a Buknová. Majster vyhral úvodnú štvrtinu napokon len tesne – 19:18. Vyrovnaný duel pokračoval aj v druhej perióde, Ružomberok sa svoju typickou hrou dokázal v nej dokázal dostať dokonca do vedenia, ale Piešťany žiaden trhák nepripustili. Čerstvý víťaz Alpsko-jadranského pohára mal viac z hry, ale súper sa ho neustále držal, preto sa na polčasovú prestávku išlo za stavu 39:37.

Do druhého polčasu opäť vstúpili lepšie Čajky, Mitrasinovičová so spoluhráčkami pomohli k tomu, aby si tím dokázal budovať vedenie. Všetko vychádzalo z dobrej defenzívy, keď dlhé minúty nepúšťali Ružomberok k žiadnym bodom. Až v závere prišlo poľavenie v koncentrácii, čo sa hneď aj ukázalo, keď zrazu bolo vedenie len 4-bodové – 52:48 pred poslednou štvrtinou. Začiatok štvrtej periódy bol kľúčový z pohľadu diania na palubovke, Piešťany sa 12 bodmi za sebou dostali do komfortného dvojciferného náskoku a ofenzívne predvádzali najlepšie momenty v zápase. Odpor Ružomberka dokázali v týchto momentoch zlomiť a celkom sebavedomo dokráčať k víťazstvu, ktoré znamená istotu prvého miesta v nadstavbovej skupine o 1. – 4. miesto.

Niké EXZ – 5. kolo o 1. – 4. miesto:

MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 61:81 (18:19, 19:20, 11:13, 13:29)

Najviac bodov – Ružomberok: Jackovecová 28, Buknová 14, Havranová a Štefančová po 6

Čajky: Jamesová a Jurčenková po 18, Herminjardová a Mitrasinovičová po 8, Mandičová 7 (Moravčíková 10, Taušová 9, Kraislová 3, Chovaníková, Stašová a Uhlíková 0)

TH: 11/9 – 16/10, Fauly: 20 – 20, Trojky: 8 – 7, Rozhodovali: Zubák, Izák, Bullo

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Čajok: „Z našej strany veľmi dobrý a rozumný vstup do zápasu, kedy sme využívali našu výškovú prevahu. Potom sme sa trochu zasekli. Bolo cez stretnutie cítiť, že sme cez víkend odohrali dva duely. Trvalo nám v podstate 28 minút, kým sme sa rozbehli. Myslím si, že zápas sme zvládli veľmi dobre, hlavne na obrannej polovici v závere, keď sme dominovali a hrali sme rýchlo dopredu. Dlhšie sme sa rozbiehali a bolo to vidieť po náročnom víkende a vypätí. Ťažké stretnutie, ale pre nás veľmi dobré, že sme to zvládli. Týmto sme si zaistili prvé miesto po nadstavbovej časti. Určite ešte v sobota urobíme všetko pre to, aby sme boli úspešní. Teraz si trochu oddýchneme, načerpáme sily, aby sme v sobotu ten duel zvládli a potom už môžeme rozmýšľať nad play off.“

Alica Moravčíková, hráčka Čajok: „Od začiatku to bol náročný zápas. Ružomberok hral ako obvykle veľmi agresívne, no rozhodcovia pustili tvrdú hru na oboch stranách. My sme sa s tým dokázali lepšie vysporiadať až v druhom polčase a využili sme záver zápasu, kedy začali robiť obranné chyby a natiahli sme výsledok v náš prospech. Som veľmi vďačná za túto výhru, pretože nám zaistila prvé miesto v tabuľke pred play off.“

Foto: Lukáš Droppan