Úspešný začiatok semifinálovej série so Šamorínom

apr 3, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Piešťanské Čajky zvládli vstup do semifinálovej série Niké Extraligy žien a pred domácimi fanúšikmi získali proti ŠBK Šamorín prvý bod po výhre 113:47. Ďalší duel je na programe v sobotu 6. apríla o 18.00 h na palubovke súpera.

Tímy nasadili od úvodného rozskoku vysoké tempo, Jamesová sa postarala o prvých 5 bodov piešťanského tímu a podkošová sila bola evidentná. Šamorín sa však silného úvodu nezľakol a dokázal sa držať na dostrel. Na Čajkách bolo cítiť zápasové voľno, ale postupom času sa dostali do správneho rytmu. Výborným záverom prvej štvrtiny, keď zaznamenali úsek 13:2, viedli po tejto časti stretnutia 26:13. Do druhej periódy sa podarilo nastúpiť 10 bodmi za sebou a náskok sa prehupol cez 20-bodovú hranicu. Aj pri rotácii hráčok sa darilo držať vysokú energiu, spolu s dobrou defenzívnou činnosťou udávali domáce basketbalistky tempo zápasu. V streleckej listine už boli takmer všetky hráčky a vedenie po prvom polčase bolo komfortné – 54:21.

Do druhého polčasu zostalo ofenzívne nasadenie Piešťan, v obrane však v úvodných minútach dovolili Šamorínu niekoľko bodov. Potom sa vráti veci do normálu, úradujúci šampión si bez problémov kráčal za prvým semifinálovým bodom. Pred poslednou 10-minútovkou vyhrával 83:36. Štvrtá štvrtina odštartovala 15-bodovou šnúrou, súper sa dostal k slovu až po piatich minútach. Podarilo sa prekonať aj 100-bodovú hranicu, úspešnou bola Herminjardová. Piešťany zvládli úspešne prvý semifinálový duel so Šamorínom a v sérii sa ujali vedenia 1:0.

Niké EXZ – 1. zápas semifinále play off:

Piešťanské Čajky – ŠBK Šamorín 113:47 (26:13, 28:8, 29:15, 28:11)

Čajky: Jamesová 18, Jurčenková 17, Mitrasinovičová 13, Mandičová 8, Herminjardová 5 (Moravčíková 17, Taušová 10, Kraislová a Stašová po 8, Vandlíková 5, Chovaníková a Majerová po 2)

Najviac bodov – Šamorín: Marcová a Vargová po 15, Lüttmerdingová 6

TH: 21/17 – 12/10, Fauly: 18 – 21, Trojky: 4 – 3, Rozhodovali: Bara, Stopka, Višniarová, 220 divákov

/stav série – 1:0/

Povedali po zápase:

Ondrej Haviar, asistent trénera Čajok: „Už pred zápasom sme si povedali, že v prvom rade nemôžeme podceniť, musíme ísť naplno, musíme sa opäť dostať do zápasového nasadenia. Snažili sme sa aj dobre rozdeliť minutáž tak, aby nosné hráčky mali dostatok minút a zároveň si zahrali mladé dievčatá. Všetky bodovali, každá sa dostala na tabuľu, z čoho sme veľmi šťastní. Útok išiel sám, v obrane pár chybičiek. Možno súper skóroval viac bodov, ako by sme si predstavovali. Celkovo hodnotím duel dobre, ale už rozmýšľame nad ďalším stretnutím.“

Nataša Taušová, hráčka Čajok: „Zápas hodnotím veľmi pozitívne. Vstúpili s energiou a pokračovali sme tak celých 40 minút. Súperovi sme nedali pomýšľať na víťazstvo, takže hodnotím to kladne.“

Foto: Ladislav Duračka