Kto je finálový súper Čajok? Ambiciózny rival z posledného obdobia, netajaci sa majstrovskými ambíciami

apr 15, 2024 | SPRAVY | 0 comments

Komu budú vo finále Niké Extraligy žien čeliť Piešťanské Čajky? V najbližších riadkoch vám predstavíme Sláviu Banská Bystricu, ambiciózny klub a tradičný rival uplynulého obdobia v rôznych súťažiach.

„Pumy“ z Banskej Bystrice sa počas predchádzajúceho ročníka vyformovali na najvýraznejšieho rivala Piešťan, ale ani v jednom prípade ho nedokázali zdolať. Čajky tak získali double (ligový titul a Slovenský pohár) a premiérovo si zahrali v play off Eurocupu.

V tejto sezóne ešte zvýraznili svoju ambíciu zosadiť klub z kúpeľného mesta z pomyselného trónu, ideálne vo všetkých súťažiach, kde by na seba mohli naraziť. K tomu malo pomôcť aj angažovanie dvoch bývalých hráčok Piešťan, Natálie Martiškovej a Božice Mujović. Slávia má na svojej súpiske 7 zahraničných hráčok, pri čom použiť v zápasoch ich môže len 5. Celkovo majú na súpiske 16 aktívnych hráčok, čiže nie každej sa podarí dostať na finálnu 12-člennú zápasovú súpisku.

Napriek tomu  piešťanská úspešná séria však naďalej pokračovala aj v základnej časti Niké Extraligy žien a následne na na Federálnom pohári sa podarilo cez Sláviu prejsť do finále po výhre 73:60 a vybojovať najlepší výsledok v česko-slovenskej konfrontácii.

Prvý náznak zmeny prišiel na februárovom Slovenskom pohári v Ružomberku, kde sa Piešťanom nepodarilo obhájiť víťaznú trofej a Slávia prvýkrát od októbra 2019 dokázala zvíťaziť nad Čajkami, čo vyústilo v zisk cennej trofeje. „Myslím si, že si to viac zaslúžili, pretože určite chceli viac ako my. Možno zo začiatku to tak nevyzeralo, mali sme dobrý vstup a držali sme si nejaký bodový odstup aj v druhom polčase. V poslednej štvrtine sme sa nejako zasekli a už bol problém, prestali sme veriť, že by sme to mohli dotiahnuť do víťazného konca,“ hovoril tréner Peter Jankovič po prehre 70:73 po predĺžení.

  • Facebook

Hneď na to prišla najvyššia ligová prehra od februára 2018, v Banskej Bystrici z toho bol výsledok 58:86. „Je pravda, že my sa celkovo ťažko vyrovnávame s prehrou, či o bod, 30 alebo 100, lebo na to nie sme hlavne na domácej scéne zvyknutí. Všetci sa čudujú, že prehrávame, ale my nie sme kapela, aby sme stále vyhrávali. Aj my máme nárok na to, aby sme si vybrali nejaké hluché obdobie,“ vravel po tomto zápase kouč Piešťan.

Ideálny revanš prišiel vo finále Alpsko-jadranského pohára, Čajky zdolali Sláviu jednoznačne 76:48. „Túto sezónu to vyzerá, že hráme len so Sláviou. Stále sú to však iné zápasy, ale vždy je motivácia veľká. Sme športovci, chceme víťaziť. Slovenský pohár nás veľmi mrzel, preto sa teším, že sme tento pohár vyhrali my,“ vravela spokojne domáca pivotka Anna Jurčenková.

Tohtosezónna bilancia hovorí pred začiatkom finále v prospech Piešťan – 5 víťazstiev (vrátane jednej kontumácie) a 2 prehry. Séria o víťaza Niké EXZ v sezóne 2023/2024 tak bude určite zaujímavá, plná príbehov a hlavne vynikajúcej atmosféry.

Predošlé finále si totiž pamätá mnoho hráčok, na piešťanskej strane to je ‘KJ’ James, Terézia Kraislová, Nataša Taušová, Anna Jurčenková, Alexandra Chovaníková, Alica Moravčíková, Tereza Vandlíková. Za Banskú Bystricu majú v živej pamäti tieto stretnutia ex-Čajky Natália Martišková a Božica Mujović, okrem nich ešte Erika Holíková, Žofia Hruščáková, Ruth Sherrill, Lindsey Pulliam, Lucia Striešová, Carlota da Cruz, Nina Janštová a Tamara Podhradská. Okrem toho boli na oboch stranách rovnakí šéfovia lavičiek – Peter Jankovič a Zuzana Žirková.

Pri takomto niečom by si nemal chýbať! Finálová séria štartuje už najbližšiu sobotu, 20. apríla o 18.00 h v Diplomat aréne a veríme, že opäť bude našim 6. hráčom na palubovke, ako je tomu nielen túto sezónu, ale aj dlhodobo! Vstupné na stretnutia o víťaza sezóny 2023/2024 bude 8 €.

Program finále Niké EXZ 2023/2024 (hrá sa na 3 víťazné zápasy):

  • sobota 20. apríla, 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica
  • streda 24. apríla, 18.00 h: Slávia Banská Bystrica – Piešťanské Čajky
  • sobota 27. apríla, 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica
  • prípadný 4. zápas – streda 1. mája, 18.00 h: Slávia Banská Bystrica – Piešťanské Čajky
  • prípadný 5. zápas – sobota 4. mája, 18.00 h: Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica

Foto: Lukáš Droppan